Je werkdagen zó vorm geven dat je er zoveel mogelijk plezier aan beleeft, ook als het tegenzit of als je agenda ramvol zit. Caroline Webb heeft een boek geschreven dat je daarbij helpt: Het recept voor een goede dag. De ondertitel, alles wat je moet weten om slimmer, productiever en gelukkiger te worden, klinkt op z’n minst ambitieus (en wellicht wat pretentieus) maar wordt in 380 pagina’s gewoon waargemaakt. Het mooie is dat alle tips en suggesties gebaseerd zijn op degelijk wetenschappelijk onderzoek. Tussen alle zelfhulpboeken is het daarmee een lekkere grondige en toch direct toepasbare variant.
DRIE PRINCIPES
Het boek begint met drie wetenschappelijke principes, gebaseerd op inzichten uit de psychologie, gedragseconomie en neurowetenschappen.
Principe 1 is gebaseerd op het werk van Kahneman over de twee systemen in onze hersenen. Het ene systeem werkt welbewust en gecontroleerd, het andere systeem automatisch en instinctief. Je bewuste systeem (waarmee je redeneert en vooruit denkt) kun je maar beperkt gebruiken omdat het snel moe wordt. De kunst is dit systeem te ontlasten: bijvoorbeeld door routines te ontwikkelen in je dagindeling of behapbare actielijsten te maken met 1 à 2 prioriteiten. Zo houd je dit systeem fris genoeg om helder en creatief na te denken over complexe zaken.
Principe 2 maakt een onderscheid tussen de defensieve modus en de ontdekkende modus van onze hersenen. In de defensieve modus zien je hersenen overal gevaar, terwijl je in een ontdekkende modus juist de positieve kanten ziet, waardoor je veel productiever, flexibeler en zelfs intelligenter bent. De kunst is om je hersenen zoveel mogelijk in de ontdekkende modus te zetten. Bijvoorbeeld door iemand anders een compliment te geven, íets interessants of leerzaams in een situatie te zoeken, of door jezelf een snel succesje te bezorgen door iets nuttigs te doen.
Principe 3 gaat over de voortdurende wisselwerking tussen ons lichaam en onze geest. De manier waarop je met je lichaam omgaat heeft direct effect op de prestaties van je hersenen. Zo is het voor het bewuste systeem van onze hersenen (het systeem dat zo snel moe is) goed als je voldoende slaapt, 20 minuutjes beweegt en korte momenten rust neemt waarbij je je aandacht op één ding richt. Zelfs wanneer je lichamelijk doet alsof je ontspannen bent (langzamer ademen, lachen) helpt dit je hersenen om rustiger met situaties om te gaan.
PRAKTISCH
Om direct morgen aan een goede dag te werken, geeft Webb veel praktische tips: van het vergoten van je denkvermogen, het verhogen van je energie tot het verbeteren van je relaties. Een aantal vonden we zelf super doeltreffend, dus een kleine tip van de sluier (lees het boek vooral zelf):
Start je dag met een positief filter. Wanneer je aan het begin van je dag als een berg opziet tegen een bepaalde bespreking, wees je daar dan van bewust en richt je op wat mogelijk wél plezierig wordt en wat je er tenminste wel uit wilt halen (je leert een nieuw iemand kennen, er is één nuttig agendapunt dat je wilt bespreken). De kans is groot dat je die bespreking (en je dag) daarmee heel anders gaat beleven.
Eindig je dag door gebruik te maken van het ‘piekeinde-effect’. Onze hersenen richten zich vooral op intense momenten (piek) en het einde ervan. Als je bij het eindigen van je dag (of van een belangrijke activiteit) bewust stilstaat wat de positieve piek was, blijf je je juist die herinneren. Zo eindig je je dag niet alleen prettig maar ontstaan er ook meer positieve herinneringen. En juist positieve herinneringen zorgen er voor dat je algehele welbevinden omhoog gaat.
TOT SLOT
De kunst is natuurlijk dit geheel of gedeeltelijk ook te gaan DOEN! Webb schetst in de bijlage van het boek een dagindeling waarmee je veel tips kunt toepassen maar daarmee ook erg ambitieus is. Experimenteer dus vooral met die tips die je het meeste aanspreken! Mocht je daarbij graag een stok achter de deur, neem dan vooral contact op met FIER! 😉
Al met al: praktisch, slim, lekker geschreven en gebaseerd op degelijk wetenschappelijk onderzoek: hét recept voor een goed boek!