Skip to main content

“Het hoeft niet altijd leuk te zijn.”

Dat zinnetje kreeg ik vaak te horen als ik, als jong meisje, iets moest doen waar ik geen zin in had. Afwassen of een heel saai proefwerk leren bijvoorbeeld. Nu, ongeveer 30 jaar later, komt dat zinnetje regelmatig terug als wij spreken met opdrachtgevers over werkgeluk of werkplezier. We krijgen regelmatig te horen: “Af en toe lijkt het wel of alles alleen maar leuk moet zijn. Soms is werk even niet leuk, maar moet het wel gewoon gebeuren of hoort het bij het proces van beter worden.”

En daar zijn we het helemaal mee eens. Juist in onze praktijk voor het vergroten van werkplezier, zien we dat er nog veel te winnen is in het omgaan met tegenslagen en teleurstellingen. De huidige geluks-tijdsgeest draagt daar niet altijd aan bij. Zeker met alle social media, lijkt het of anderen van het ene hoogtepunt naar het andere succes hoppen. Tegenslagen? Een chagrijnige dag? Die verschijnen zelden op de facebook-tijdlijn. Ooit een post op LinkedIn gezien van een mislukt project of een klant die is overgestapt naar de concurrent? Je gaat je haast afvragen of je de enige bent die weleens een ‘moetje’ doet op het werk of die niet persé de ambitie heeft de wereld te verbeteren.

Zin in wat andere geluiden? Nu eens geen antwoord op de vraag wat je moet doen om zo gelukkig en succesvol mogelijk door het leven te gaan. Maar juist een humoristisch pleidooi voor middelmaat en ongeluk op z’n tijd… De boeken van Jeffrey Wijnberg en Mark Manson zijn aanraders om met beide benen op de grond te blijven. Fijne vakantie!

“Door de tsunami van extreme informatie zijn we gaan denken dat het uitzonderlijke de norm is. En omdat we het grootste deel van de tijd nogal middelmatig zijn, zorgt die informatie voor een continu gevoel van tekortkoming.” Een van de rake inzichten in dit boek. Op de kaft staat dat het een boek is voor zelfhulpboekhaters. Niet helemaal waar als je het ons vraagt: ook Manson geeft de nodige tips voor een waardevol leven. Maar toch, lekker relativerend en herkenbaar leesvoer voor tijdens de vakantie.
Zin om iets te lezen waarin staat wat je vaak wel denkt, maar niet heel sociaal wenselijk is? De boeken van Jeffrey Wijnberg zijn heerlijk verfrissend als tegenhanger op veel andere psychologische boeken. Hij weet ons op een humoristische wijze op een andere manier te laten kijken: ieder mens heeft recht op zijn portie ongeluk of mislukking. Dat is inherent verbonden aan het leven. In ‘Dit is niet het leven dat ik heb besteld’, neemt Wijnberg de huidige maakbare en verwende samenleving onder de loep en pleit hij voor het vergroten van ons incasseringsvermogen. Knappe jongen of dame als je je gezicht in de plooi weet te houden tijdens het lezen van dit boek!

Interessant:
Uit onderzoek van Iris Mauss blijkt dat de enorme focus op het najagen van geluk, juist kan leiden tot teleurstelling en ontevredenheid.

Laurien

Author Laurien

More posts by Laurien