Skip to main content

We hebben er allemaal wel een beeld bij: mensen die écht met plezier aan het werk zijn. Ze gaan erin op, bruisen van de energie en zijn ook nog eens trots op wat ze doen. Met ons boerenverstand durven wij dan ook wel te stellen dat mensen met plezier in hun werk, het beste uit zichzelf zullen halen en beter presteren. Maar wat zijn nu eigenlijk de bewezen effecten van werkplezier? Onderzoek toont aan dat het loont om te investeren in werkplezier.

EFFECTEN VOOR ORGANISATIES
In deze publicatie worden de effecten van werkplezier op een rij gezet. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat mensen die bevlogen aan het werk zijn:

> Beter presteren 
> Initiatief nemen en innovatieve ideeën aanreiken 
> Minder vaak ziek zijn 
> Meer doen voor de organisatie 

Dat dit goed is voor de organisatie laat een grootschalig onderzoek van Gallup zien: Van de ruim 7900 onderzochte business units scoorden de bevlogen afdelingen verreweg het hoogst op klanttevredenheid, productiviteit en winstgevendheid.

EFFECTEN VOOR PROFESSIONALS
Naast de vele voordelen voor teams en organisaties, is werkplezier bovenal goed voor de professional zelf. Want het blijkt dat wanneer je echt plezier hebt in je werk je:

> Sneller fit bent na een dag hard werken 
> Meer positieve emoties ervaart en beter bestand bent tegen depressies 
> Een kleinere kans loopt op het krijgen van een burnout 

OVERDRIJF NIET
Enige kanttekening bij deze veelbelovende effecten van werkplezier: overdrijf het niet! Wanneer je je werk laat ontaarden in een obsessief en verslavend moeten, dan doe je alle bovengenoemde effecten namelijk teniet. Dus: heb werkplezier, maar met enige mate.

Werkplezier wordt in wetenschappelijk onderzoek vaak omschreven als bevlogenheid: een psychologische toestand van opperste voldoening bestaande uit drie elementen: vitaliteit, toewijding en absorptie.

Vitaliteit herken je doordat je bruist van energie op het werk, je je sterk en fit voelt, en lang en onvermoeibaar door kunt gaan met werken. Toewijding heeft betrekking op een sterke betrokkenheid bij het werk: je vindt het nuttig en zinvol. Bij absorptie ga je zo op in het werk dat de tijd even lijkt stil te staan.

Bloei

Author Bloei

More posts by Bloei