Skip to main content

Optimale samenwerking

In een academische context gaat het heel snel over de inhoud wanneer wetenschappers met elkaar spreken: Welke theorieën en concepten zijn interessant, wat is de beste onderzoeksmethode etc.? Door deze sterke inhoudelijke focus is het soms lastig om stil te staan bij HOE er het beste gewerkt wordt.

Om dit gelijk aan het begin van een promotietraject ‘gewoon’ te maken, faciliteren we begeleiders en promovendi om een gesprek te voeren over het HOE. Waar wil de promovendus zich in ontwikkelen? Welke kwaliteiten heeft iemand, hoe kunnen die optimaal benut worden? Hoe kan een begeleider het beste omgaan met valkuilen? Wat werkt in de samenwerking juist prettig en goed?

Onze insteek: richten op wat werkt en zinvol is. Resultaat: beter inzicht in elkaar en de verwachtingen over en weer. Hierdoor ligt er een helder vertrekpunt om samen goed onderzoek te doen.

De competentie ontwikkelgesprekken die Fier begeleidde vond ik erg nuttig. Prettig aan Marian en Laurien is dat ze diepgang in het gesprek brachten, zonder zweverig te worden. Je voelt je daardoor op je gemak. In het gesprek stonden we expliciet stil bij de wederzijdse verwachtingen in de samenwerking. Dit gaf duidelijkheid en bovendien concrete ideeën om direct in de praktijk te brengen. Voor mij als supervisor en voor de PhD’s was dit een mooie stap naar een nog betere samenwerking.

Jochen Mierau Associate Professor Department of Economics, Econometrics and Finance, University of Groningen
Marian

Author Marian

More posts by Marian